Tina Turner – Bron van inspiratie

Tina Turner

Sinds enkele jaren doe ik het regelmatig: zo’n 10 minuten voordat ik een workshop, presentatie of lesdag ga geven zet ik alvast een muziekfragment via YouTube op. Mijn favoriet? Het live concert van Tina Turner in 2009, bij voorkeur vanaf het moment dat ze ‘Proud Mary’ inzet.

Het is niet alleen dat ik daar zelf vrolijk en relaxt van wordt; het resulteert ook steevast in leuke gesprekjes met de binnenkomende deelnemers.

“Ook zo’n bewonderaar van Tina Turner?” en “Wat een power, hè?”

En als we daarna echt van start gaan ligt de verbinding met het videofragment dan ook voor het oprapen, wanneer we het gaan hebben over wat ertoe bijdraagt dat mensen in hun werk ‘in de leerstand blijven staan’. Want ook al is Tina Turner tijdens dat live concert 70 jaar, ze danst en zingt met dezelfde energie en passie als altijd. In mijn boek ‘In de leerstand’ schreef ik het al:

“In 2009 gaf ze nog 108 (!) concerten tijdens een groot tournee. Hoe doet ze dat?, zou je zeggen…”

Ondanks de zware tijden en tegenslagen in haar leven bleek Tina Turner keer op keer uit het dal te klimmen en daardoor juist weer stappen verder te komen. Ik vind haar dan ook een uitgesproken voorbeeld van iemand die ‘in de leerstand’ is blijven staan, tot op hoge leeftijd.

Wat ik  daarmee bedoel? Zo’n ‘leerstand’ kenmerkt zich in mijn optiek door:

  • Geloof en vertrouwen in je eigen vermogen om te blijven groeien, en door te zetten bij tegenslag, omdat je uit ervaring geleerd hebt dat je er uit gaat komen;
  • Enthousiasme en motivatie ontlenen aan het steeds weer grenzen durven verleggen en nieuwe dingen doen/leren;
  • Af en toe bewust periodes van rust inlassen, om even stil te staan en te onderzoeken/reflecteren op wat de juiste volgende stappen zijn;
  • En vooral ook: ‘gewoon doen!’; durven iets uit te proberen wat spannend en nieuw is.

Tina Turner deed het allemaal. Naast een enorme fysieke conditie onderhield ze ook de ‘mentale conditie’ om regelmatig iets anders-dan-anders te doen en daardoor te blijven groeien.

Moet je dat allemaal alleen doen? Nee, zeker niet! Ook voor Tina Turner gold dat er – ondanks alles –anderen waren die haar ondersteunden om in zichzelf te blijven geloven, om door te zetten en steeds weer iets nieuws aan te durven. Want ook voor mensen die heel veel op eigen kracht kunnen geldt: altijd zijn er andere mensen en omstandigheden die het ‘mede mogelijk maakten’.

En dat vind ik een belangrijk punt om steeds weer in mijn achterhoofd te houden. Er zijn namelijk vele mensen die tot veel meer in staat zijn dan ze denken, mits ze voldoende support en vertrouwen van anderen ervaren.

En toen… kwam op woensdag 24 mei ineens het bericht dat Tina Turner overleden was. Mijn bron van inspiratie is niet meer… Ik was er behoorlijk van uit mijn doen.

Gelukkig appte mijn dochter de troostrijke woorden: “We zullen nog genoeg momenten hebben om haar nummers te luisteren en haar te eren”. Want ja, natuurlijk blijven wij samen ‘Proud Mary’ opzetten, met de volumeknop vol open! Tina Turner blijft immers van alle (leef)tijden; dat blijkt maar weer eens te meer.

Meer lezen?

Comments are closed.